Tămâia populară și tămâia folosită pentru a îndepărta mirosurile și ar putea avea proprietăți medicinale sunt de fapt la fel de periculoase ca țigările. Inhalarea prelungită a fumului de tămâie poate provoca alergii, boli ale tractului respirator superior, PoCh și chiar carcinoame cu celule scuamoase.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Carolina de Nord condusă de prof. Univ. Karin B. Yeatts, a decis să exploreze agenții populari pentru înlăturarea mirosurilor neplăcute, care sunt de asemenea destinate să aibă proprietăți vindecătoare – tămâie și tămâie.
De obicei, sunt combinate cu India și țările arabe, în principal cu Emiratele Arabe Unite, în care se află principalele centre de producție de substanțe care conțin tămâie. Conform datelor indiene, industria globală a producției și distribuției lor aduce venituri de 3 miliarde USD anual. Cel mai mare număr de clienți, în afară de India, se află în țările arabe și China.
Tămâie și tămâie
Există două tipuri de tămâie – indiană, în care substanța activă este depusă pe bețe, și arabă, unde tămâia se găsește în pepite. În cazul tămâielor indiene și chineze, acestea sunt substanțe vegetale sub formă de pudră și uleiuri parfumate (cele mai frecvent utilizate sunt lemn de santal, vanilie, ulei de trandafir și lavandă), amestecate cu rășini vegetale, de exemplu, din arborele agullaria perenă (așa-numitul agarwood). În tămâia arabă, rășinile agullaria sunt amestecate cu rășini aromatice vegetale și folosite pentru a tămâia camerele, de exemplu, în cazul ciupercii sau a lemnului de santal, ceea ce conferă o aromă plăcută și maschează mirosurile bucătăriei. Cel mai scump, folosit și în scopuri religioase (de exemplu, în creștinism), este tămâia. Este o rășină de tămâie (Boswellia serrata) cu adaos de uleiuri din plante aromatice din familia plasmelor (Burseracerae) și plante pudră cu un parfum puternic.
Tămâia se folosește 94% pe zi. Case arabe din Emiratele Arabe Unite. Interesant este faptul că utilizarea ocazională (de 3-4 ori pe lună sau mai des) a tămâiei, de obicei de tip indian, este acordată cu aproximativ 40%. Americani și aproximativ 30 la sută Europeni. Toți utilizatorii, din țările arabe, India, China, precum și în Europa și SUA, le atribuie proprietăți medicinale. Substanțele active conținute de acestea sunt pentru a sprijini sistemul respirator, sistemul cardiovascular, vindecarea nevrozelor și depresia.
Tămâie otrăvitoare
Echipa prof. Univ. Yeatts a decis să investigheze efectele reale ale tămâiei și tămâiei asupra celulelor corpului. Testele au fost efectuate în încăperi închise, cu o înălțime similară cu cea a unei încăperi de dimensiuni medii. Tămâia arabă și indiană au fost arse în ele timp de aproximativ trei ore, ceea ce este timpul standard pentru arderea tămâiei. Apoi, cercetătorii au măsurat concentrația și nivelul substanțelor și gazelor dăunătoare precum monoxidul de carbon, oxidul de sulf, oxizii de azot și formaldehida. Tămâia arabă s-a dovedit a fi mult mai dăunătoare. Motivul a fost, printre altele arderea acestora cu pește de cărbune, ceea ce a crescut semnificativ emisiile de monoxid de carbon și de compuși cu sulf.
În camera în care s-au ars probele, au fost plasate celule pulmonare umane izolate timp de 24 de ore, expunându-le astfel la fum și la compuși volatili, cum este cazul persoanelor care stau în încăperi în care a fost fumată tămâie. Aceste probe au fost apoi examinate pentru posibile modificări. Un răspuns inflamator a fost găsit în toate celulele, ceea ce în viața reală ar însemna riscul inflamației atât a căilor respiratorii superioare, cât și inferioare. Markerii investigați ai interleukinelor pro-inflamatorii au arătat că șederea prelungită în încăperile ocupate permanent poate provoca astm, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și, în cazuri extreme, cu un sistem imunitar slăbit – chiar și cancer pulmonar. Celulele pulmonare expuse la tămâie au arătat aproape aceeași imagine ca și celulele pulmonare ale persoanelor care erau fumători pasivi pe termen lung.