Paracetamolul este unul dintre grupurile de medicamente care în ultimii ani în Polonia au făcut o carieră amețitoare devenind disponibile fără rețetă și omniprezent în chioșcuri, magazine, hipermarketuri sau la benzinării. Pe de o parte, ușurința accesului la medicament vă permite să-l cumpărați în orice moment al zilei sau al nopții, pe de altă parte, este asociată cu riscul unei supradoze nocive de paracetamol, în special în preparatele combinate.
Paracetamol – ce este acest medicament?
Acetaminofenul, sau acetaminofenul, a fost folosit în întreaga lume de peste o sută de ani. A fost prima dată sintetizată și testată clinic în secolul al XIX-lea în SUA. În Polonia, a câștigat importanță relativ târziu, în anii 90, deplasând eficient piramidonul – un medicament antipiretic utilizat frecvent. În termeni chimici, este un derivat al fenacetinei și are efecte antipiretice și analgezice.
Cum funcționează acetaminofenul?
Efectul antipiretic al paracetamolului este cauzat de inhibarea sintezei prostaglandinei în sistemul nervos central, care prin afectarea centrului de termoreglare din hipotalamus crește temperatura corpului. O singură doză de paracetamol reduce febra timp de 6-8 ore. Efectul analgezic al paracetamolului este și rezultatul unei acțiuni centrale, precum și o scădere a sensibilității receptorilor durerii de către acest medicament, ceea ce crește așa-numitul prag de durere la care simțim durere. Efectul analgezic al paracetamolului se menține după o doză timp de 4-6 ore.
Acetaminofenul este antiinflamator?
Paracetamolul nu are efect antiinflamator, deoarece nu inhibă sinteza prostaglandinelor în țesuturile periferice, care sunt unul dintre mediatorii importanți ai inflamației. Prin urmare, nu provoacă reacții adverse tipice antiinflamatoarelor nesteroidiene (care inhibă sinteza periferică a prostaglandinelor) și este recomandat pacienților cu contraindicații pentru aceste medicamente.
Care sunt indicațiile terapeutice generale pentru paracetamol?
Indicațiile pentru administrarea paracetamolului sunt:
- febră,
- dureri acute sau cronice joase sau moderate,
- durere mai severă cu care poate fi administrată în combinație cu codeină sau morfină.
Paracetamolul este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății drept unul dintre medicamentele de bază în tratamentul durerii în cursul cancerului. În plus, se folosește în cazul: dureri de cap, inclusiv migrenă, dureri de urechi, dinți, menstruații, nevralgii, dureri reumatice, miofasciale, osoase, postoperatorii și alte. Ca medicament analgezic și antipiretic, acesta a deplasat puternic piralginul, care a fost medicamentul nr. 1 în această zonă timp de mai mulți ani.