Fiecare dintre noi desfășoară multe activități în fiecare zi. Adesea, unele dintre ele afectează în mod negativ aspectul sau sănătatea pielii mâinilor. Spălarea, curățarea, vopsirea părului, îngrijirea unui membru al familiei bolnave – cu toate aceste activități trebuie să vă asigurați că mâinile noastre sunt protejate împotriva substanțelor chimice și a germenilor periculoși (de exemplu, cele purtate de sânge și lichide ale corpului). Din fericire, în magazine și farmacii sunt disponibile o gamă largă de mănuși multifuncționale și de unică folosință, datorită cărora protecția mâinilor este ușoară și eficientă. Care mănuși din multe disponibile vor fi cele mai bune în cazul nostru? Să analizăm diferențele și beneficiile diferitelor tipuri de mănuși.
Manusi din latex
Când vorbim despre așa-numitele „Mănuși de cauciuc”, cel mai adesea ne referim la mănuși din cauciuc natural sau din latex. Se folosește atât pentru a face mănuși groase de uz casnic, cât și mănuși subțiri, de unică folosință, pentru uz medical și cosmetic. Mănușile din latex au multe avantaje, dar nu sunt potrivite pentru toată lumea.
În primul rând, mănușile din latex se caracterizează printr-o extensibilitate ridicată (elasticitate) și astfel se potrivesc bine în mână. De obicei, sunt destul de subțiri, astfel încât nu deranjează „senzația” și este ușor să-ți folosești cu exactitate degetele, iar dacă alegi dimensiunea potrivită – nu deranjează sau alunecă. Important, mai ales în cazul mănușilor de unică folosință – latexul este biodegradabil, motiv pentru care nu prezintă o povară atât de grea pentru mediu.
Cu toate acestea, utilizarea mănușilor din latex are limitele sale, motiv pentru care au apărut alternative pentru aceste produse. În primul rând, multe persoane sunt alergice la latex.
Mănuși de nitril
Mănușile confecționate din cauciuc nitrilic sintetic devin din ce în ce mai populare. Este mai rezistent decât cauciucul din latex, mai rezistent la perforare și la multe substanțe chimice. Poate fi folosit și de persoanele alergice la latexul natural. Cauciucul cu azot nu este la fel de elastic ca latexul, dar flexibilitatea sa este încă destul de bună. Mai important, mănușile de nitril sunt mai rezistente la substanțele grase, astfel încât pot fi utilizate acolo unde este nevoie de un contact pe termen scurt cu grăsimile, de exemplu atunci când se aplică creme de protecție pe pielea pacienților cu paturi după schimbarea scutecelor sau după baie.
Mănuși de nitril de unică folosință sunt potrivite și pentru activități medicale și cosmetice minore ale celeilalte persoane, cum ar fi schimbarea pansamentelor, efectuarea injecțiilor, manichiura sau pedichiura. În plus, sunt potrivite pentru curățare, gătit, spălare etc.
Mănușile cu nitril nu au mirosul caracteristic de latex și sunt disponibile într-o versiune fără pulbere. Se vând în mai multe culori: albastru, violet, roz și negru.
Mănuși din vinil
Persoanelor cărora nu le place senzația de a „lipi” mâinile prin potrivirea mănușilor de cauciuc (latex sau nitril), pot alege mănuși de vinil care nu sunt foarte flexibile și nu se lipesc atât de strâns de mână. În unele cazuri, acest lucru îmbunătățește confortul utilizării și previne oboseala și arsurile pielii, cu toate acestea, necesită o selecție precisă a mărimii, deoarece mănușile prea mici nu se vor întinde, iar cele prea mari vor aluneca ușor.
Plasticul vinilic (clorura de polivinil plasticizat sau PVC) este mai rezistent la substanțele grase decât latexul. Cu toate acestea, se dizolvă sub influența solvenților, de exemplu, îndepărtarea lacurilor de unghii. De asemenea, nu este foarte rezistent la perforație sau rupere, motiv pentru care mănușile de vinil sunt destul de improprii pentru activitățile în care există riscul de deteriorare mecanică, de exemplu spălarea podelei sau a băii cu mâna, spălarea mâinilor.